Δεν φημίζομαι για γλυκατζού. Που σημαίνει ότι σε ένα καλό γλυκό μπορώ να αντισταθώ, σε ένα καλό φαγητό όχι. Eυτυχώς δηλαδή γιατί αν μου άρεσαν και τα γλυκά θα αλείφαμε τις πόρτες με σαπούνι για να περάσω. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην ασχολούμαι ιδιαίτερα με τη ζαχαροπλαστική. Όμως μου αρέσει πολύ σε κάποιο simeta κάλεσμα να φτιάχνω ένα όμορφο γλυκό για την οικοδέσποινα. Νομίζω ότι δείχνει ένα νοιάξιμο. Μας είναι τόσο εύκολο να πάμε σε ένα καλό ζαχαροπλαστείο και να ανοίξουμε το πορτοφόλι simeta και να αγοράσουμε κάτι. Όμως το να προσφέρεις κάτι που έχεις κοπιάσει λιγάκι για αυτό νομίζω πως είναι καλύτερο. Επειδή όμως όπως σας είπα η ζαχαροπλαστική δεν είναι το φόρτε μου έψαχνα για κάτι που να είναι εύκολο, με εγγύηση επιτυχίας και γενικότερα αποδεκτό. Νομίζω ότι ήταν τις περασμένες Απόκριες που ψάχνοντας στο www.hungry.gr για να φτιάξω κάτι σε μια φίλη που έκανε μασκέ πάρτι έπεσα στην συνταγή για σάμαλι της Αγγέλας της Σαλονικιάς Τα ενθουσιώδη σχόλια που τη συνόδευαν με ιντριγγάρισαν και αποφάσισα να τη δοκιμάσω. Πήρα και παγωτό καιμάκι και το σάμαλι έγινε ανάρπαστο. Από τότε το έχω φτειάξει πολλές – πολλές φορές. Και ευγνωμονώ την Αγγέλα για αυτή την πανεύκολη συνταγή. Χρειάζονται 15 λεπτά για την προετοιμασία και 35-40 λεπτά ψήσιμο. Δηλαδή σε μια ώρα το πολύ έχετε έτοιμο γλυκό. Έχει πετύχει ΠΑΝΤΑ. Την πρώτη φορά ακολούθησα με θρησκευτική ευλάβεια τις οδηγίες. Αυτό το κάνω πάντα γιατί είπαμε ότι είμαι στραβάδι στον τομέα. Μετά όμως ξετσουτσούρδεψα. Ιδού οι τροποποιήσεις. Από την πρώτη φορά πρόσθεσα και μπέκιν παουντερ γιατί πάντα έχω ένα άγχος μη «κάτσει» το γλυκό. Καθόλου δεν είμαι σίγουρη ότι προσθέτει κάτι αλλά αφού δεν το πείραξε κιόλας το βάζω έκτοτε. Σας τονίζω ότι σε κάθε περίπτωση δεν φουσκώνει simeta ιδιαίτερα το σάμαλι. Κάποια φορά που ξεκίνησα να το φτιάξω διαπίστωσα ότι δεν είχα αρκετό χονδρό σιμιγδάλι οπότε είπα δεν βαριέσαι ας συμπληρώσουμε με ψιλό. Έγινε πολύ καλύτερο. Με καλύτερη υφή. Με μόνο χοντρό «ψιχουλιάζει» κάπως. Έκτοτε μισό – μισό το σιμιγδάλι. Τελευταία βάζω αμυγδαλάκι φιλέ από πάνω και πράγματι του πάει πολύ. Η συνταγή simeta της Αγγέλας έδινε 1 κιλό ζάχαρη για το σιρόπι και εμένα μου άρεσε, αν και όπως σας είπα δεν είμαι γλυκατζού. Αποφάσισα να μειώσω λίγο τη ζάχαρη και νομίζω ότι αρέσει περισσότερο γιατί ακούω σχόλια «ότι δεν λιγώνει». ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΤΕ το χυμό λεμονιού στο σιρόπι. Βοηθάει να μην ζαχαρώσει. Το ξύσμα λεμονιού το παίρνω με το ειδικό εργαλειάκι που το κάνει σαν κλωστές. Καμιά φορά βάζω φλουδίτσες λεμονιού ή πορτοκαλιού χρησιμοποιώντας simeta αποφλοιωτή πατάτας και πέφτουν simeta και αυτά πάνω στο γλυκό. Την τελευταία φορά αντικατέστησα το νερό στη ζύμη με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και στο σιρόπι έβαλα ξύσμα πορτοκαλιού. Άρεσε πολύ αλλά η προσωπικά ένοιωσα ότι κυριαρχούσε το πορτοκάλι ενώ προτιμώ να «αισθάνομαι» τη μαστίχα. Και προς Θεού μην βάλετε περισσότερη μαστίχα γιατί το γλυκό θα πικρίσει. Παραθέτω λοιπόν τη συνταγή της Αγγέλας με τις δικές μου προσθήκες: Σάμαλι με μαστίχα 750 γρ. γιαούρτι πλήρες στραγγιστό(αφήστε το 2 ώρες εκτός ψυγείου) 2 φλιτζάνια ζάχαρη 2 κουταλάκια σόδα σκόνη 2 κουταλάκια μπέκιν πάουντερ 1 φλιτζάνι νερό 1 κουταλάκι μαστίχα(κοπανισμένη με ελάχιστη ζάχαρη, ώστε να μην κολλάει) 250 γρ. σιμιγδάλι χονδρό 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό Βούτυρο για ΚΑΛΟ άλειμμα ταψιού (περίπου 50 γρ) Αμύγδαλο φιλέ Για το σιρόπι 2,5 ποτήρια νερό 750 γρ. ζάχαρη λίγο ξύσμα λεμονιού 2 κουταλάκια χυμό λεμονιού Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη. Αραιώνουμε τη σόδα στο 1 φλυτζάνι νερό και τα ρίχνουμε στη λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαστίχα, το μπέκιν και το σιμιγδάλι λιγο-λιγο για να μη σβωλιασει, πάντα ανακατεύοντας simeta τα υλικά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους. Βουτυρώνουμε πολυ καλα,(να περισσεύει το βούτυρο) ένα ταψί Νο 38 καλύτερα αλουμινένιο χαμηλό (σινί) πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και ψήνουμε το σάμαλι στους 190 (αέρας) μέχρι να ροδίσει (35'-40') Ελέγξτε το αν ρόδισε καλά αλλά μην το παραψήσετε. Φτιάχνουμε το σιρόπι με τα υλικά του βράζοντάς τα για 5 λεπτά. Καυτό όπως βγει το γλυκό το χαράζουμε με μαχαίρι που συχνά βουτάμε σε καυτό νερό. Περιχύνουμε με το επίσης καυτό σιρόπι. Καλύτερα σερβίρετε το την επόμενη μέρα, ώστε να μελώσει καλά. Αν θέλετε, συνοδεύστε με παγωτό καϊμάκι και λίγο βύσσινο γλυκό στην κορυφή! simeta Eδώ θα βρείτε την αρχική συνταγή: Σάμαλι της Αγγέλας της Σαλονικιάς Σταυρούλα
Φλουδίτσες simeta λεμονιού και αμυγδαλάκι και έχετε ένα ΥΠΕΡΟΧΟ ΣΑΜΑΛΙ! simeta Που αρέσει σε όλους! Μέχρι που σκέφτομαι να το επιχειρήσω και εγώ, που είμαι γνωστός καταστροφέας γλυκών... Γιατί βέβαια δεν μπορώ να φορτώνομαι στην Σταυρούλα να μου φτιάχνει ένα κάθε εβδομάδα! 12/4/06, 12:24 PM
πράγματι μοσχομυρίζει! ωραία συνταγή, και η μαστίχα είναι αγαπημένο simeta άρωμα, ένα ποτηράκι λικερ μαστίχας δεν θα ταίριαζε; Aλλά αφού άρεσε με χυμό πορτοκάλι, η μαστίχα μπορεί ίσως να αντικατασταθεί με ξύσμα από περγαμόντο και αν αυτό δεν υπάρχει, με μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο (ναι, είναι βρώσιμο αρκεί να είναι καλής ποιότητας) simeta κι έτσι με μία συνταγή έχουμε 2 αρωματικές εκδοχ
No comments:
Post a Comment